Sonic Design Dämpkuddar Standard Subwoofer 4-12 Kg Visa större

Sonic Design Dämpkuddar Subwoofer 4-12 Kg

Ny produkt

Dämpkuddar från Sonic Design i skumgummi. Minska vibrationerna till golvet och övriga föremål i rummet.

Mer detaljer

Varning: Sista varan i lager!

124,00 kr inkl.moms

Mer info

DÄMPFÖTTER
En högtalarfots uppgifter är att få högtalaren att stå så still som möjligt och att överföra så lite vibrationer som möjligt till golvet och övriga föremål i rummet. Detta är svårt att uppnå och här fanns stora förbättringar att hämta jämfört med dagens standardlösningar.

Vilka skillnader ger dessa fötter i praktiken? Kan man verkligen höra någon förbättring?

Med Sonic Design dämpfötter uppnås en kraftig minskning av lådans rörelser. Det märks tydligt om man håller ett finger löst mot överdelen av en högtalarlådas framsida att den vibrerar mycket mindre när man spelar.
Resultatet blir att ljudet frigör sig bättre från högtalarna, det blir en större ljudbild, och anläggningen får en renare klang med hörbart lägre distorsion. 
En annan effekt är att de minskade vibrationerna i golvet även minskar störningar till grannarna i huset.

TEKNISK INFORMATION
Alla högtalare står på något som kan liknas vid en fjäder, hur hård den än är, och en resonans uppstår inom eller utom högtalarens frekvensområde. Under resonansfrekvensen är högtalarlådan vibrationsmässigt kopplad till golvet och över resonansfrekvensen är högtalarlådan mer eller mindre vibrationsisolerad från golvet.
Första tanken är att göra uppställningen så styv att resonansen kommer över det hörbara området. Detta är utgångspunkten för spikfötter. Detta fungerar dock inte utan resonansen hamnar då som högst någonstans i basområdet. Inte ens om man har golv av betong går det bra, ty att betong har kraftiga resonanser i det hörbara området vet alla som borrat med slagborrmaskin i en betongvägg.

Förespråkarna för spikfötter presenterar dessutom två helt oförenliga teorier:
1. Spikfötterna fungerar som en mekanisk diod som leder vibrationerna åt ett håll.
2. Spikfötterna står på en oändligt liten yta som inte kan överföra några vibrationer till underlaget.
Om "teori 1" kan man säga att vad nu en mekanisk diod än är så är det i alla fall inte en kon eller spets. Naturligtvis gäller Newtons lag även för spikfötter: En kraft ger upphov till en motkraft, och detta gäller naturligtvis i båda riktningar.
Om "teori 2" kan man säga att spetsen inte har mindre yta än att den kan bära upp högtalarens tyngd. Därvid skapas en kraft mot golvet som också kan överföra vibrationerna.

Hur som helst, vibrationerna når golvet som med en yta på många kvadratmeter strålar ut ljud med kraftiga klangfärgningar.

Vi borde alltså ha fötternas resonansfrekvens helt under högtalarens frekvensområde. Detta för oss till oerhört låga frekvenser för fjädringen, långt under 20 Hz. En så mjuk fjädring kommer inte att kunna överföra några vibrationer av högre frekvenser, utan kommer alltså att isolera vibrationerna.
För tonarmar är sådan dimensionering sedan länge helt accepterad och ingen hävdar att resonansen skall upp i det hörbara området för att få fastare bas eller renare ljud.

Hittills har det varit svårt att utforma en fot av t.ex. gummi som är tillräckligt mjuk. Samtidigt har det varit svårt att få skummade material att inte sjunka ihop och bli stumma med tiden. Nu kan Sonic Design erbjuda en fot med ett fjädrande material med en stor andel öppna porer. Öppna porer gör att det är materialet i sig som fjädrar och inte en innestängd gas som skulle kunna tränga ut efter en tid.
Inom Ljudtekniska Sällskapet har man med mätningar vetenskapligt visat att en högtalarlåda som är mjukt avfjädrad rör sig mindre av musiksignalen än en som är hårt uppställd samt att en hård fjädring från t.ex. spikfötter även bidrar med både mät- och hörbar distorsion:

OSC1

Sinusvåg 125 Hz till högtalaren (överst),
golvvibrationer från mjuka fötter (under).
Golvsignalen förstärkt 2 ggr.OSC2

Sinusvåg 125 Hz till högtalaren (översta kurvan), 
golvets vibrationer vid spikes (nedanför).Observera att inte bara golvet utan alltså även lådan rör sig mindre vid rätt avstämning beroende på att ingen resonans finns inom arbetsområdet. T o m lådans väggar uppvisar mindre vibrationer eftersom fötterna inte har någon resonans som ger krafter in i lådväggarna.
Materialet har också andra unika egenskaper såsom en elasticitetsmodul som sjunker vid belastning vilket medför att nedfjädringen blir mindre än den låga resonansfrekvensen annars skulle innebära. Resultatet blir en resonansfrekvens horisontellt på under ca 10 Hz.

Det har visat sig att högtalare som står på stativ har speciellt stora problem med resonanser. Dämpfötterna bör placeras mellan högtalaren och stativet. Högtalarens vibrationer dämpas då så nära källan som möjligt. Eftersom stativet inte längre vibrerar kan man använda ev spikfötter, plastknoppar, filttassar eller vad man vill mot golvet. (Ev befintliga spikar kan bytas mot filttassar om man vill skydda golvet från märken). Om man har fast monterade spikar uppåt från stativet kan man lägga en platta på dessa. På plattan ställer man sedan högtalaren med fötterna. För att nå så långt som möjligt i fråga om resonansdämpning måste det fjädrande materialet dimensioneras för högtalarens vikt. 

Sonic Design dämpfötter i standardutförande.

Färgen är nougatbrun utom den hårdaste som är grå. 
Denna variant finns i fyra olika viktklasser och behöver inte fintrimmas till varje specifik högtalarmodell. Funktionen är ändå god. Viktklasserna är: 4-12 kg, 12-28 kg, 28-50 kg, och 50-100 kg. Förpackningar finns med 4 st dämpkuddar till Subwoofer. De kan användas till alla typer av högtalare.

Så här skriver HiFi-pressen om Sonic Designs fötter.

Musik och Ljudteknik nr 4-91:
"Mätningar på högtalarna med dessa fötter visar att deras rörelser nu tangerar gränsen för vad naturlagarna tillåter inom hela audioområdet! Detta innebär att vidare förbättringar i princip är omöjliga att uppnå."


Hifi & Musik nr 10-92: "Stereoperspektivet har blivit avsevärt större på alla ledder och musiken innehåller många fler delikata detaljer som återges med ökat lugn."

"Basen tycks gå djupare ner, med ökad förmåga att följa melodier. Man kan nu spela mycket starkare utan att ljudet (läs oönskade resonanser) irriterar." 


high fidelity (Sverige) nr 2-93:
"I synnerhet basåtergivningen blev tightare, renare och bättre modulerat."

"Sammanfattningsvis: SD-foten resulterade i ett renare, klarare ljud med bättre fokus och större djup." 


Elektronikvärlden nr 9-94:
"Välj rätt! Vill man att högtalarna ska stå stilla, så är det alltså bättre att dämpa resonanserna med en mjuk kudde än med stela spetsar." 


Audio 38, nr 1-98 (Norge):
"...økt klarhet og impulsfasthet over hele frekvensområdet." "Disse lydforbedringene føles langt, langt større enn f.eks. bytte til dobbelt så kostbare kabler, eller til og med en mer kostbar aktiv komponent. Dessuten må man ta med i regnestykket at enda bedre utstyr i enda større grad vil eksponere de problemene dempeføttene avhjelper."

high fidelity (Sverige) nr 7-2000:
"Den största direkta förändringen från spikes eller ingenting och till SD-foten sker i basområdet. Det är som om basen blir hållen i ett järngrepp."

"Det verkar som om fötterna gör det som man förväntar att spikes skall göra!"

"... med våra referenshögtalare och trägolv är SD-fötterna helt suveräna."

HemmaBio (Sverige) nr 8-2006
Subwoofer i kombination med cementplatta och SD-kuddar:
"Bättre bas och mindre störningar för omgivningen!"

HemmaBio (Sverige) nr 3-2008
"Och det första vi kan konstatera är att spikes är det absolut sämsta, åtminståne när det gäller grannarnas väl och ve. Iväg med dom alltså, och samma väg går också alla årda plastfötter, eftersom dessa i likhet med spikes ser till att alla vibrationerna går rakt ner i golvet och vidare till dina grannar."
"De allra bästa gummifötterna kommer från Sonic Design och heter kort och gott SD-fötter."

HemmaBio (Sverige) nr 7-2015
"Sådärja, nu har du fått tajtare bas själv. och dina grannar kommer att höra mindre av ditt filmljud. Har du andra högtalare som är fullregister funkar detta precis lika bra till dem också."
Hela testen ligger här: HB1507_Isolera_basen.pdf

Montering av dämpkuddarna.

Kuddarna placeras under högtalaren med den släta sidan uppåt. Om tex bakre kuddarna trycks ihop mindre på grund av att lådan är lättare bak så kan de flyttas in en bit så att nedfjädringen blir jämn.
Kuddarna kan fästas med dubbelhäftande tejp om så önskas.
Om högtalarna står på stativ bör kuddarna placeras mellan stativet och högtalarlådan.


Ej lämplig för barn under tre år, innehåller smådelar.

20 andra produkter i samma kategori: